Are o experienta indelungata in sectorul nonguvernamental si al dezvoltarii afacerilor si este cunoscut drept una dintre vocile importante in domeniul economiei sociale si al antreprenoriatului social. Totodata, este initiatorul conceptului de incubator de afaceri sociale, pe care l-a deschis in urma cu doi ani in Craiova. Nicu Cuta, co-fondator si director executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, vorbeste pentru nonguvernamental despre proiectele in care este implicat in prezent si despre dificultatile pe care le intampina domeniul economiei sociale din Romania la ora actuala.
In 2012 ati deschis primul incubator de afaceri sociale din Romania. Care este motivatia pentru care ati facut acest lucru?
Deschiderea incubatorului de afaceri sociale din Craiova a fost o continuare fireasca a proiectului “Bursa comunitara de afaceri sociale” finantat prin programul de responsabilitate sociala“Heineken pentru Comunitati”. In cadrul proiectului s-a constituit o retea locala de ONG-uri care derulau sau intentionau sa initieze afaceri sociale si care aveau cateva nevoi comune pe care am considerat ca le putem satisface in cadrul incubatorului.
Care este contributia pe care si-o aduce acest incubator de afaceri sociale la dezvoltarea domeniului economiei sociale din Romania?
Celor 12 ONG-uri craiovene care si-au prezentat la Bursa afacerile sociale din diverse domenii de activitate (formare profesionalasi consiliere pentru cariera, constructii, plante ornamentale, artizanat si obiecte/mobilier din împletituri de nuiele, cafenea, organizare de evenimente, colectarea si reciclarea ambalajelor, sanatate, casade comenzi pentru produse agroalimentare taranesti) le-am pus la dispozitie un incubator cu 4 posturi de lucru dotate cu echipamentele si logistica necesare si o echipa de consilieri voluntari care ii ajuta pe antreprenorii sociali sa isi dezvolte afacerilor sociale pânala atingerea pragului de rentabilitate.
Care sunt principalele rezultate ale incubatorului de afaceri sociale pana in prezent?
Deocamdata am ajutat 5 ONG-uri sa isi faca propriile cataloage profesioniste de produse/servicii cu care sa inceapa obtinerea comenzilor. Alte 3 intreprinderi sociale au fost asistate pentru accesarea unor granturi intre 10.000 – 70.000 lei puse la dispozitie de alte programe de finantare. Cele 3 afaceri sociale finantate au fost o croitorie, o sectie de conservare a legumelor si o firma de constructii. Asteptam cu interes lansarea cererii de propuneri de proiecte pe DMI 6.1 din POSDRU (dezvoltarea economiei sociale) pentru a ajuta si alte intreprinderi sociale sa depuna proiecte.
Una dintre liniile de dezvoltare pentru Fundatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (FDES) este cea legata de programul de finantare a intreprinderilor sociale. Cand ati lansat acest program si care este mecanismul din spatele acestuia?
Acest program este dedicat special acelor intreprinderi sociale care au ca obiect de activitate bransarea gospodariilor rurale la reteaua de apa potabila. Desi programul este lansat de aproape 2 ani inca mai avem de lucru cu pregatirea beneficiarilor deoarece exista putine intreprinderi sociale cu acest obiect de activitate. Pana acum am ajutat cateva primarii din Oltenia sa infiinteze astfel de intreprinderi si de indata ce se vor dovedi functionale, le vom oferi si finantarea. Programul se adreseaza mai degraba intreprinderilor sociale constituite de consiliile locale, deoarece le incurajam sa preia si gestionarea retelelor locale de apa.
Care sunt celelalte proiecte in care este implicat FDES in prezent?
In momentul de fata organizam cursuri de antreprenoriat rural in regiunea GAL Calafat -in cadrul unui proiect pe masura 111. In cadrul programului de formare ii invatam pe fermieri/antreprenori sa se asocieze in structuri de economie sociala (cooperative, asociatii) pentru a rezista pe piata. Suntem in tratative cu un finantator privat sa sponsorizeze (in cadrul programului sau de CSR) astfel de cursuri si pentru fermierii doljeni din afara GAL Calafat. Oportunitatea este foarte mare deoarece noul Program de Dezvoltare Rurala prevede finantarea Grupurilor Operationale si a lanturilor scurte de aprovizionare care ar putea sa functioneze pe principiile comertului echitabil, ceea ce ar contribui la un adevarat boom al economiei sociale in mediul rural.
Cum considerati stadiul de dezvoltare a sectorului economiei sociale in Romania la ora actuala si ce credeti ca ar trebui facut pentru a impulsiona acest sector?
Economia sociala are un potential foarte mare in tara noastra deoarece aproape jumatate din populatie traieste in mediul rural, unde lipsesc atat locurile de munca, cat si unele servicii de baza. De asemenea, satul romanesc are inca multe resurse nevalorificate corespunzator. Toate acestea pot fi facute prin afaceri sociale care creeaza si locuri de munca locale, ofera si servicii/produse la preturi accesibile si valorifica echitabil resursele locale.
Liniile de finantare din fonduri europene pentru intreprinderile sociale sunt destul de restrictive pentru acestea si impun conditii care descurajeaza aplicantii sa depuna proiecte. Ce credeti ca ar trebui facut astfel incat liniile de finantare provenite din fonduri UE sa constituie un adevarat impuls de dezvoltare a acestui sector?
In primul rand ar trebui lansate, iar apoi ar trebui coroborata Axa 6 din POSDRU cu PNDR astfel incat sa poata fi finantate si intreprinderile sociale agricole conform regulamentelor de minimis europene. In acest sens ar trebui aplicata in noua perioada de programare (2014-2020) recomandarea Comisiei Europene cu privire la Community Led Local Development, ce prevede posibilitatea finantarii multi-fond a strategiilor de dezvoltare locala planificate/getionate de grupurile de actiune locala.
Nicu Cuta este consultant si trainer pentru antreprenorii sociali. Are o experienta de peste 20 de ani in afaceri si in sectorul neguvernamental. Este co-fondator si director executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, cu care a organizat prima bursa de afaceri sociale din Romania si unul dintre primele incubatoare de afaceri sociale auto-sustinute si care gestioneaza situl www.afacerisociale.ro. Nicu Cuta a urmat cursurile de formatori pentru managerii intreprinderilor sociale la Institutul Eurpean de Cercetare pentru Cooperative si Intreprinderi Sociale (EURICSE) din Trento (IT) si detine un masterat in management social si dezvoltare comunitara. (A.D.).